duminică, 25 iunie 2017

Ce este fizica?

Stiintele sunt impartite in doua mari categorii: stiintele vietii (life sciences) si stiintele fizice (physical sciences). Stiintele vietii cuprind diferitele domenii ale biologiei si disciplinele legate de sanatate, toate ocupindu-se cu organisme vii. Stiintele fizice studiaza comportarea materiei atit in sistemele vii cit si in sistemele care nu sunt vii. In stiintele fizice sunt incluse fizica, chimia, geologia, astronomia, oceanografia si meteorologia.
 
Fizica se ocupa cu principiile de baza ale universului, studiind materia, energia, spatiul si timpul, la cel mai fundamental nivel. Domeniul ei de cercetare se intinde de la cele mai mici parti din care sunt constituite nucleele atomilor pina la galaxiile ce formeaza universul. Cuvintul fizica isi are originea in limba greaca, insemnind natura.

Fizica este stiinta care sta la baza celorlalte stiinte ale naturii. Pentru o intelegere completa a chimiei este nevoie de cunoasterea fizicii atomilor. Fara principiile de baza ale fizicii si chimiei este imposibila intelegerea deplina a proceselor biologice.
La inceputurile stiintei, fizica, chimia, astronomia, geologia si biologia nu erau separate, formind filozofia naturala. Pentru ca legile si principiile fizicii sunt valabile pentru toate fenomenele, avem astazi discipline stiintifice de granita, cum sunt biofizica, chimia fizica, astrofizica sau geofizica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu